Nederlands Français

Publi-T

Ravensteingalerij 4 bus 2
1000 Brussel
België

Tel.: +32 2 548 36 02
Fax : +32 2 548 36 17
Email: info@publi-t.be

Wegbeschrijving

Naast beheerder van zijn netinfrastructuur treedt Elia op als systeembeheerder. In die rol moet Elia onder meer toezien op het evenwicht tussen de productie en het verbruik van elektriciteit. Elia ontwikkelt ook initiatieven om de werking van de elektriciteitsmarkt te verbeteren.In 2001 werd de cvba Publi-T opgericht. Het secretariaat van Publi-T wordt door Intermixt verzorgd. Publi-T heeft als opdracht het beheer van het aandeel van de Belgische lokale overheden in Elia, de nationale beheerder van het transportnet voor elektriciteit, alsook de regionale beheerder van sommige distributienetten. Publi-T waakt als strategische aandeelhouder permanent over de belangen van de gemeentelijke sector in dit marktsegment.

In de eerste helft van 2010 nam Elia via een tussenholding een meerderheidsbelang in het Duitse 50Hz. Hierdoor werd Elia meteen een belangrijke Europese speler. 50Hz is een van de vier grote transportnetwerken in Duitsland en bevindt zich in het noordoostelijk deel van Duitsland, grenzend aan Polen, de Tsjechische republiek en de Baltische zee. Berlijn ligt op dat grondgebied. Ook het net van Hamburg behoort tot de perimeter van het netwerk. Net als in België zijn de Duitse netactiviteiten gereguleerd.

Publi-T is met een belang van 44,97% de referentieaandeelhouder van Elia. Publipart, de juridische opvolger van SPE, heeft 2,51% in handen. De resterende 52,41% van Elia noteert op de aandelenbeurs Euronext Brussel. De groep GDF-Suez heeft in het voorjaar 2010 haar volledige participatie verkocht.

Dankzij het belang van 44,97% in Elia bezit Publi-T een statutair gespecificeerd vetorecht op de algemene vergadering en kan de holding alle zeven afhankelijke bestuurders voordragen voor de raad van bestuur van Elia. Daarnaast telt de raad van bestuur nog zeven onafhankelijke bestuurders. Merk daarbij op dat de volledige raad van bestuur van Elia is samengesteld uit niet-uitvoerende bestuurders.

Publi-T is voor 60% in handen van vennoten van het Vlaamse Gewest, voor 30% van de Waalse vennoten en voor 10% van het Brusselse Interfin.

 
© Intermixt | Gebruikersovereenkomst